kanal tedavisi
Dişler, yüz estetiğini tamamlayan ve besinlerin ilk sindirimini sağlayan ısırma/çiğneme fonksiyonlarının gerçekleştirilmesine yönelik en önemli organların başında gelir. Ayrıca, dişlerin konuşma yetisinin tam olarak kullanılabilmesi açısından da rolü büyüktür. Bu doğrultuda, dişlerin sağlıklı olması ve ağız içerisindeki konumları oldukça önemli bir hal alır.
Birçok açıdan önemli görevler üstlenen dişler, kalıtsal faktörler, diş yapısı, ağız hijyenine dikkat edilmemesi gibi pek çok faktöre bağlı olarak zaman içerisinde enfekte olur. Bu enfeksiyonlar devamında ise diş kaybına varan ciddi diş hasarları ortaya çıkabilir. Enfeksiyon nedeniyle dişte meydana gelen en yaygın hasarlardan biri de dişlerde çürümenin gerçekleşerek işlevsiz hale gelmesidir. Böyle bir durumda çürüyen dişin işlevini sürdürebilmesi adına bazı tedaviler bulunur. Kanal tedavisi bu tedaviler arasında en sık tercih edilen uygulamalardandır.
Kanal Tedavisi Nedir? ( Endodonti Nedir )
Kanal tedavisi diş pulpasının (diş siniri) kendi kendini onaramayacak ölçüde zarar gördüğü vakalarda uygulanan bir diş hekimliği tedavisidir. Dişin en iç kısmında yer alan pulpa, dişi besleyen, dış etkenlere karşı koruyan ve dişe canlılık veren temel dokudur. Dişlerde meydana gelen çürük ya da kırıklar pulpada iltihaplanmaya neden olur. İltihaplı bu sinirler çıkarılmadıkları takdirde dişin kendisi ve diğer dişlerde ciddi bir enfeksiyona yol açar ve devamında diş kaybı gerçekleşir. Bu nedenle, dişin tamamen zarar görmesini engellemek için iltihaplı pulpa dokusunun dişten uzaklaştırılarak dişin temizlenmesi gerekir.
Bütün bu bilgiler ışığında kanal tedavisi, enfekte olmuş kök kanalındaki bakterileri ortadan kaldırmak, dişin tamamının enfekte olmasını önlemek ve doğal dişi kurtarmak için uygulanan bir tedavidir. Diş hekimliği uygulamalarında Endodonti olarak geçen kanal tedavisi, ölmek üzere olan ya da enfekte olmuş diş pulpasını (diş siniri) tedavi ederek dişi tekrar işlevsel hale getirmeyi amaçlar. Bu tedavi mevcut enfeksiyonun giderilmesinin yanı sıra dişi gelecekteki enfeksiyonlardan da koruyabilir.
Kanal Tedavisi Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Dişte belli nedenlere bağlı pek çok ağrı gelişebilir. Bu doğrultuda, kanal tedavisini gerektiren durumlar şu şekilde sıralanır:
Dişte herhangi bir uyarana bağlı olmaksızın kendiliğinden ortaya çıkan ağrı. Bu ağrıların kaynağı ölmek üzere olan ya da ölü bir diş olabilir.
Geceleri şiddetlenen ve ağrı kesici alınsa dahi geçmeyen diş ağrıları.
Soğuk, sıcak ya da dişe temas eden herhangi bir etkene bağlı olarak başlayan ve şiddeti artarak devam eden ağrılar.
Diş çevresi, diş eti ya da lenf bezlerinde ortaya çıkan şişlikler.
Dişte meydana gelen enfeksiyona bağlı olarak dişte renklenmeler ve diş fistüllerinin (diş etinde oluşan kırmızı, beyaz ya da sarı renkli sivilce görünümünde küçük şişlikler) oluşması.
Kanal Tedavisi Aşamaları
Kanal tedavisinde sırasıyla dişin lokal anestezi altında uyuşturulması ile kök kanalına inilmesi ve iltihaplı diş pulpasının çıkarılması işlemleri gerçekleştirilir. Ardından dişin içi dikkatlice temizlenir ve dezenfekte edilir, sonra kanallar doldurulur ve kapatılır. Her bir aşama diş dokusunun zarar görmemesi ve dişin enfeksiyondan tamamen temizlenmesi için büyük bir dikkat ve özenle geçekleştirilir.
Kanal tedavisi hastanın durumuna ve belirlenen tedavi şekline göre ortalama 1 saatlik bir sürede tamamlanır. Bazı kanal tedavilerinde ise tedavi süreci birkaç seans halinde gerçekleştirilir.
1. Tedavi Öncesi Hazırlık
Kanal tedavisi öncesinde radyografi ile sorunlu dişin durumu gözlenir. Ardından dişe lokal anestezi uygulanarak dişin ve çevre dokuların işlem öncesinde tamamen uyuşması sağlanır. Tedavi öncesi hazırlık sürecinin sonunda ise işlem sırasında diş dokusunun ve diğer dişlerin enfekte olması önlemek amacıyla diş çevresine koruyucu bir aparat yerleştirilir.
2. Diş Köküne İnilmesi
Tedavi başlangıcında diş yüzeyinde herhangi bir çürük varsa temizlenir. Adından diş köküne ulaşmak için endodontik kavite açılır. Giriş kavitesi de denilen bu kavite arka dişlerde çiğneme yüzeyinden, ön dişlerde ise dişin arka yüzeyinden açılır.
3. Dişin Temizlenmesi
Kanal tedavisinde bu aşamada dişin iç kısmının enfeksiyondan arındırılarak dezenfekte edilmesi söz konusudur. Açılan endodontik kaviteden diş köküne inilerek iltihaplı pulpa çıkarılır. Pulpektomi (pulpa boşluğu) ve kök kanalı içerisindeki tüm sinir ve doku artıkları temizlenir. Kanal dolgusu için kök kanallarının kök ucuna kadar genişletilmesi ve şekillendirmesi gerçekleştirilir. Diş içi dokuların tamamen temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi için kök kanal eğesi adı verilen aletler ve uygun solüsyonlarla kanal yıkama (kanal irrigasyonu) işlemi yapılarak dişin temizlik süreci bitirilir. Bu aşamada eğer tedavi birden fazla seansta yapılacaksa dişi korumak amacıyla dişte açılan kaviteye geçici dolgu yapılır. Bir sonraki seansta bu geçici dolgu çıkarılarak tedaviye devam edilir.
4. Kanal Dolgusunun Yerleştirilmesi ve Dişin Kapatılması
Diş temizliğinin ardından pulpa boşluğu ve kanallar kök ucuna kadar doldurulur. Kanalların her birine 'Gutta Percha' olarak isimlendirilen konik uçlu kauçuk bir malzeme yerleştirilir ve siman adı verilen yapıştırıcılarla yapıştırılır. İhtiyaç halinde bazı durumlarda kanal içerisinde metal ya da plastik çubuk konularak destek sağlanabilir. Tedavi sonunda ise dişin estetik görünümünü sağlamak amacıyla diş üzeri kuron kaplanır.
Kanal tedavisinde en az 2, bazı durumlarda 3 adet radyografiye (diş röntgeni) ihtiyaç duyulur. Bunun nedeni tedavi öncesi dişin durumunu görmek ve sonrasında diş kök uzunluğunu doğru saptayarak iltihaplı pulpanın tamamen çıkarıldığından emin olmaktır.
Kanal tedavisi lokal anestezi altında gerçekleştirildiğinden, işlem sırasında hasta herhangi bir ağrı ya da acı hissi yaşamaz. Diğer yandan hastaların tedavi başlangıcında hissettikleri ağrı, enfeksiyona bağlı diş ağrısı olup, lokal anestezi sonrası yapılan kanal tedavisi devamında bu şikâyetler son bulur. Tedavi sonrasında dişlerin iyileşmesi için belli bir süre gereklidir. Bu süreçte hafif bir ağrı ya da hassasiyet hissi oluşabilir. Böyle bir durumda diş hekiminin reçete edeceği ağrı kesicilerle yaşanan bu ağrıyı hafifletmek mümkündür.
Mükemmel bir gülüşe sahip olmak isteyenlerin tercihi olan Hollywood smile, sağlıklı dişler ve simetrik dudaklara karşılık görülüyor.
devamını okuAğız hijyeninin doğru şekilde sağlanmadığı durumlarda, ağız kokusu ile karşı karşıya kalınabilir.
devamını okuDiş sağlığını korumanın en etkili yolu, dişlerin doğru şekilde fırçalanmasıdır.
devamını okuHastaların farklı nedenlerden ötürü kaybettiği dişlerin yerine yeni dişlerin oluşturulması, diş implantıdır.
devamını okuSoru, görüş ve öneri istekleriniz için aşağıdaki iletişim kanallarımızdan iletişime geçebilirsiniz.