dijital diş hekimliği
Eskişehir’de Dijital diş hekimliği, ağız ve diş sağlığı konusunda devrim niteliği taşıyan gelişmelerden biri olarak kabul ediliyor.
Dijital Diş Hekimliği Nedir?
Geleneksel diş hekimliğinden farklı olarak neredeyse tüm aşamaların dijital ortamda ve son teknoloji ile gerçekleştirildiği ağız ve diş sağlığı yöntemine dijital diş hekimliği adı veriliyor. Temel olarak diş tarama, dijital tasarım ve dijital diş üretimi olmak üzere üç farklı aşamadan oluşan bu teknolojik yöntem, dijital 3 boyutlu görüntüleme, dijital anestezi ve dijital ortodonti gibi destekleyici ve tamamlayıcı niteliğindeki çeşitli süreçleri de kapsıyor.
Hem diş hekimleri hem hastalar açısından birçok avantajı beraberinde getiren bu yöntem, zamandan, maliyetten ve efordan tasarruf etmeyi sağlarken sonuçların önceden görülebilmesine de imkan tanıyor. Çok katmanlı bir bütün olarak değerlendirilen dijital diş hekimliği, ağız ve diş sağlığı konusunda temel adımlarla beraber çeşitli ek hizmetler de içeriyor.
Dijital Diş Hekimliği Tedavi Aşamaları
Geleneksel diş hekimliğinde olduğu gibi muayene, kalıp geliştirme ve tedavinin uygulanması aşamalarından meydana gelen dijital diş hekimliğinin en önemli avantajını, tüm bu adımların yüksek teknoloji desteğiyle gerçekleştirilmesi ve bu nedenle çok daha hızlı, kolay, net şekilde ilerlemesi oluşturuyor. Temel dijital diş hekimliği adımları sırasıyla;
Dijital Tarama:
Geleneksel diş hekimliğinde ağız ve diş tedavileri öncesinde diş ve çene ölçüleri metal kaşıklar yardımıyla alınıyor; bu da hastanın sık sık öğürme refleksini harekete geçirebildiği gibi her zaman doğru sonuçlar da vermeye biliyordu. "Dijital ölçü alma" olarak da tanımlanabilecek dijital tarama esnasında ise kliniğe gelen hastanın dişleri, optik kamera yardımıyla 3 boyutlu şekilde taranıyor; böylece hastanın mevcut diş görüntüsü tüm detaylarıyla dijital ortama taşınmış oluyor. Özellikle dolgu, kaplama ve protez gibi farklı tedavi yöntemleri öncesinde tercih edilen dijital tarama, günümüzde neredeyse tüm ağız ve diş sağlığı uygulamaları öncesinde kullanılabiliyor.
Dijital Gülüş Tasarımı:
Dijital ortama aktarılan ve laboratuvara iletilen 3 boyutlu diş tarama sonuçlarına uygun olarak dişin veya dişlerin tasarımı gerçekleştiriliyor ve ardından tedavi aşamasına geçilebilmesi için tasarlanan diş veya dişlerin üretim aşamasına geçiliyor. Laboratuvar aşamasında diş tasarımları gerçekleştirilirken %100 uyumlu bir sonuç için hastanın diş şeklinden rengine, konturlarından diş eti yapısına kadar pek çok detay dikkate alınıyor. Böylece hata payı sıfıra indirilerek kusursuz sonuçlar için tüm veriler dikkate alınmış oluyor.
Dijital Diş Üretimi:
Dijital tasarım işlemleri tamamlandıktan sonra yine laboratuvar ortamında dijital diş üretimi aşamasına geçiliyor. Burada önceden belirlenmiş olan diş ölçülerine uygun sonuçlar için CAD / CAM destekli frezeleme makineleri olarak da bilinen 3 boyutlu yazıcılar aracılığıyla protez dişin ya da dişlerin üretimi gerçekleştiriliyor. Üretilen protez dişler kliniğe gönderildikten sonra son kez hastanın ağzındayken de kontrolleri sağlandıktan sonra tedavi süreci kalıcı olarak tamamlanıyor ve ardından periyodik kontrol aşamalarına geçiliyor.
Porselen Dişler ile Gülüş Tasarımı
Geleneksel diş hekimliğinde uygulanan tüm tedavi yöntemleri ve daha fazlası, benzer şekilde dijital diş hekimliği tedavi yöntemleri arasında da yer alıyor. Örneğin; doktorun ve hastanın sonuçları önceden görerek ilerlemesini sağlayan dijital gülüş tasarımı dışında hastanın ağzına direkt uygulanabilmesi için hazır hâlde gelen dijital diş hekimliği porselen dişler de yine bu teknolojinin sunduğu imkanlardan yalnızca bir kaçını oluşturuyor. Sayısız fayda sağlayan dijital diş hekimliği avantajları arasında yer alan dijital gülüş tasarımı, sizin için en ideal ve estetik gülüşü bulmayı kolaylaştırırken dijital diş hekimliği porselen dişler ise kusursuz dişlere sahip olmanızı sağlıyor.