implant
İmplant, çeşitli nedenlerden dolayı vücutta kaybolan doku ve organların yerine konan yapay materyaller veya başka bir canlıdan alınarak vücuda yerleştirilen organlardır. Dişte de çeneye uygulanan implantlarla, kayıp dişlerin yeri doldurulur. Diş implantları, çeşitli materyallerden yapılır. Bunlar; porselen esaslı zirkonyum veya titanyum üzeri hidroksiapetit gibi şeylerle kaplanmış olan maddelerdir.
Geçmişte implant teknolojisi henüz gelişmemişken, diş olmayan yerlerde hareketli protez ile boşluklar giderilmekteydi. Günümüzde ise diş kaybı olan bölgelere sabit diş kazandırmak için implant uygulaması yapılmaktadır. İmplant dişin bir avantajı da diş kaybına neden olmamasıdır. Eskiden eksik olan dişlerin yerine sağdaki, soldaki dişler kesilerek köprü tedavisi yapılmaktaydı. Bu da sağlam dişlerin ömrünü kısaltmaktaydı. Ancak şimdi çok basit yöntemlerle, doku uyumlu implantlar kullanılarak sağlam dişleri zedelemeden eksik dişler tamamlanabilmektedir.
Diş estetiği açısından büyük problem olan eksik dişler, implant uygulaması ile çok rahatlıkla tedavi edilebilmektedir. Hem cerrahi, hem de ileri teknoloji kullanımı ile uygulanan implant dişler, kişiye özgü ölçülerde tasarlanmaktadır. Cerrahi sistemlerde risk oranı biraz fazladır. Çünkü, implant yapılırken doku açılır, dokuda bir travma yaratılır ve dokunun altından geçen sinirler, damarlar göz kararı olarak hesaplanır.
Safe surgery guide denilen yöntemle uygulanan implantlarda ileri teknoloji tomografi yöntemi kullanılarak hastanın çene bölgesinden geçen bütün sinirleri, mental delikleri, kanalları ve sinüs boşlukları çok net olarak görülür. Bu yöntemde implantlar öncelikle çekilen tomografi üzerinde sanal olarak yerleştirilir. Sonrasında bu tomografiler yurt dışına gönderilir ve hastaya özgü kılavuzlar imal edilir. Kısa süre içerisinde gelen kılavuzlar hastaya uygulanır. Bu kılavuzların üzerinde; hasta için özel olarak tasarlanmış implantların çapı, ölçüsü, boyu her şeyi bellidir. Dolayısıyla bu uygulama şeklinde diş hekiminin hata yapma olasılığı sıfırdır. İleri teknoloji kullanımıyla yapılan implantların uygulama süresi 5 dakika kadardır. İmplant uygulandıktan sonra herhangi bir ağrı kesici kullanımı, buz tatbiki gerekmez. Çünkü implant uygulanan bölgede herhangi bir incinme olmadığı için orada bir lezyon oluşmaz. Bu uygulama şekilde hasta çok rahat bir tedavi geçirir ve günlük hayatına devam edebilir.
İmplant
İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür.
İmplantlar eksik dişlerin tamamlanması için çene kemiğine yerleştirilen titanyum yapay diş kökleridir.
İsveç’li bir bilim adamı olan Prof. Dr. Per İngvar Branemark çağdaş implantolojinin ilk örneklerini, insan ağızlarında, 1960′larda uygulamaya başlamıştır.
İmplantlar küçük bir cerrahi girişimle çene kemiğine yerleştirilir. Ortalama 3-6 ay sonra implantın etrafını yoğun ve sağlam bir kemik sararak, sıkı bir şekilde çene kemiği içinde oturmasını sağlar. İmplantlara kron, köprü ve hareketli diş protezleri uygulanarak klasik tedavide karşılaşılan bir çok problem ortadan kaldırılır. Örneğin tek diş eksikliğini gidermek için boşluğun heriki yanındaki sağlam dişlerin kesilmesi ile yapılan klasik köprü yöntemi yerine bu boşluğun implantla doldurulması çok daha estetik ve sağlıklı sonuçlar ortaya çıkarır.
Tek diş uygulamalarında en önemli yenilik, özellikle üst çene ön bölgede estetik beklentiler göz önüne alınarak, implant yapıldığı gün üst yapının, yani porselen kuronun da gerçekleştirilmesi.
İmplant Kimlere Yapılabilir?
Ağzındaki diş eksikliklerinin giderilmesini isteyen ve bazı kriterlere sahip olan herkese implant yapılabilir.
Bu kriterlerden biri eksik diş veya dişlerin olduğu bölgedeki kemiğin durumudur. İmplantın sağlam ve sağlıklı olarak yerleşip tutunabilmesi için bu bölgede yeterli kemik yüksekliği bulunmalıdır. Ayrıca hastanın ağız bakımı iyi olmalı, dişeti problemleri ve iyileşmeyi olumsuz etkileyecek bir rahatsızlığı bulunmamalıdır.
İmplant Hakkında Daha Ayrıntılı Bilgi Almak İçin Kime Başvurmalısınız?
Bunun için diş hekiminiz en uygun kişidir. Eğer implant yaptırmaya karar verirseniz diş hekiminiz uygun olup olmadığınızı saptadıktan sonra sizi yönlendirecektir. İmplant yerleştirilmesi cerrahi bir işlemdir.
Yaşam tarzı değiştikçe eksik dişlerin restorasyonunun genel vücut sağlığımız içinde önemi artmaktadır.
Hareketli protezler bazı sorunlara yol açabilir. Bazı hastalar hareketli protezlerle rahat çiğneyememekten ve estetik sorunlardan şikayet ederler. İmplant sayesinde eksik dişler hem fonksiyon hem estetik açıdan en uygun şekilde tamamlanabilir.
İmplant Yerleştirildikten Sonra Protez Uygulaması
Genellikle uygulanan prosedür implant yerleştirildikten sonra kemikle kaynaşması için protez yapılmadan önce alt çenede 3, üst çenede 6 ay beklenmesidir. Ancak kemiğin iyileşme potansiyeli bireyden bireye değiştiği için bu sürenin hastanın yaşı, sağlık durumu ve implant yerleştirildiği bölgeye göre saptanması uygundur.
İmplant Yerleştirilerken veya Daha Sonra Ağrı?
Normal cerrahi prosedürde implant lokal anestezi altında yerleştirilir ve işlem ağrılı olmaz. Ancak 3 – 4 saat sonra anestezinin etkisi geçtiğinde bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Rahatsızlığın şiddeti hastadan hastaya değişir ancak bir çok hastada çok önemli bir şikayet olmamaktadır. Bazı hastalarda operasyonu takip eden birkaç gün değişik şiddette ağrı görülür. Şişme, veya bölgede renk değişikliği de görülebilir.
İmplantlar Çene Kemiğine Bağlanırken Dişsiz mi Kalmak Zorundayım?
Normal prosedür implant yerleştirildikten 2 hafta sonrasına kadar hastanın protez diş kullanmamasıdır.
Ancak günümüzde her hasta ayrı bir vaka olarak değerlendirilmekte ve uygun durumlarda hastalara daimi protezin yapılmasına kadar implant üzerine basınç gelmeyecek şekilde planlanmış geçici protez diş
İmplantlarda Neden Titanyum Kullanılıyor?
Titanyum kemikle bağlanması çok iyi olan ve doku tarafından kabul edilirliği en yüksem materyaldir.
Yerleştirildikten sonra vücudun bir parçası haline gelir. Bu da implanta maksimum dayanıklık sağlar.
İmplant Uygulamasından Sonra Neler Yiyebilirim?
Yerleştirilen implantın aşırı yükten korunması için daha yumuşak besinler ve sıvı gıdalarla beslenmeniz gerekebilir. Bu konuda gerekli uyarılar diş hekiminiz yapacaktır.
Bir garanti verilebilir mi?
Yapılan bilimsel çalışmalarda implant başarısının %90-100 arasında değiştiği gösterilmiştir. Ancak her tür tıbbi müdahalede olduğu gibi implantlar için de garanti vermek mümkün değildir.
İmplant Pahalı bir tedavi midir?
İmplant uygulamaları bir dizi karmaşık ve uzun süreli işlemleri gerektirir. Dolayısıyla rutin diş hekimi hizmetlerinden daha yüksek bir harcama gerektirirler. İmplant tedavileri tamamlanan hastalarda yapılan bir araştırmada, hastalar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını ve gerekirse aynı şeyi tekrar yaptıracaklarını belirtmişlerdir.
İmplant Uygulamasının Aşamaları
Ön Hazırlık
Öncelikle implantı yerleştirecek uzman tarafından durumunuzun implant için elverişli olup olmadığı incelenir. İmplant eksik diş ya da dişlerin yerine konmasında çok rahat bir çözüm olmasına rağmen her hastada uygulanması mümkün değildir.
Detaylı İnceleme
İlk incelemenin ardından radyolojik incelemeler de yapılır. Çoğu zaman için yerleştirilecek implant için panoramik ve periapikal röntgen yeterli olur . Bazı durumlarda CT ( computerize tomografi ) çekilmesi gerekebilir . İmplant yerleştirildikten sonra uygulanacak tedavi planlanır. Eğer ağzınızda kendi dişleriniz varsa bu dişler incelenir gerekiyorsa tedavileri yapılır. Ağız hijyeni sağlanır ve dişeti sorunları varsa implantın yerleştirilmesinden önce giderilir.
Operasyon-İmplantın Yerleştirilmesi
Bu aşamada titanyum implant vidaları çene kemiği içinde açılan yuvaya yerleştirilir. Bu işlem lokal anestezi altında yapılan cerrahi bir işlemdir ve yaklaşık bir saat kadar sürer.
İmplant İyileşme Süreci : Bu aşamada implantın çene kemiğine kaynaşması beklenir. İyileşme alt çenede 3, üst çenede 6 ay kadar sürer. Ancak bu süre kemiğin yapısı ve iyileşme potansiyeline bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir.
Implant Uygulama -Dayanağın Yerleştirilmesi
Titanyum vida çene kemiğine bağlandıktan sonra proteze dayanak olacak parça yerleştirilir. Bu parçaya “abutment” denir. Bu uygulama çok daha kolay ve kısadır. Yerleştirilen implant kök vazifesi görür , ve üzerine yapılan abutment alt yapı vazifesi görür.
İyileşme Süreci
Yaklaşık 1 hafta süren kısa bir iyileşme sürecinin ardından implant tedavisinin üst yapısının yani protezinin yapımına geçilebilir.
Protetik Tedavi- Protezin Yapılması
Yerleştirilen implant vidası ve abutment yapılacak protez için bir alt yapı oluşturur ve protez planlandığı şekilde uygulanır. Böylece eksik dişleriniz tamamlanmış olur ve tedaviniz sona erer.
Mükemmel bir gülüşe sahip olmak isteyenlerin tercihi olan Hollywood smile, sağlıklı dişler ve simetrik dudaklara karşılık görülüyor.
devamını okuAğız hijyeninin doğru şekilde sağlanmadığı durumlarda, ağız kokusu ile karşı karşıya kalınabilir.
devamını okuDiş sağlığını korumanın en etkili yolu, dişlerin doğru şekilde fırçalanmasıdır.
devamını okuHastaların farklı nedenlerden ötürü kaybettiği dişlerin yerine yeni dişlerin oluşturulması, diş implantıdır.
devamını okuSoru, görüş ve öneri istekleriniz için aşağıdaki iletişim kanallarımızdan iletişime geçebilirsiniz.