Diş Beyazlatma | Özlem Ersöz

diş beyazlatma

diş beyazlatma

Çeşitli tekniklerle yapılan diş renginin açılması işlemidir.

Dişlerde Neden Renk Değişimi ve
Lekelenme Olur?
Beslenme Alışkanlıkları

Dişlerde renklenme ya da renk değişimi beslenme alışkanlıklarımıza bağlı olduğu gibi genetik faktörlere de bağlıdır. Diş rengi de kişiye özgüdür.

Beslenme Alışkanlıkları

Dişlerde renklenme ya da renk değişimi beslenme alışkanlıklarımıza bağlı olduğu gibi genetik faktörlere de bağlıdır. Diş rengi de kişiye özgüdür.

Yetersiz Ağız Bakımı

Dişlerin sararmasının en yaygın sebebi ağız bakımının yetersiz yapılmasıdır. Dişlerde oluşan bakteri plağı tükrük proteini ile birlikte kalkolus oluşturur ve diş taşları oluşur. Bu aşamada hastanın ağız bakımı yeterli olmaz ve hekim müdahalesine ihtiyaç duyar.

Kullanılan İlaçlar

Kullanılan bazı ilaçlarda renklenmeye sebep olabilir. Tetrasiklin grubu antibiyotikler dişte tetrasiklin renkleşmesi denen koyu kahverengi lekeler oluşturur. Kabızlık için kullanılan demir takviyeleri renkleşme yapar. Klorheksidin içeren antiseptik gargaralar belli süreden fazla kullanıldığında yine renkleşme yaparlar.

Yaşın İlerlemesi

Yaşa bağlı içsel ya da dışsal sebepler nedeniyle dişlerin rengi koyulaşır. Dişi beyaz gösteren mine tabakası yaşla incelir ve dişlerin daha sarı gözükmesine sebep olur.

Dişin Canlılığını Yitirmesi

Darbe sebebiyle ya da dişe uygulanan endodentik tedavi sebebiyle dişin canlılığını yitirmesi dişin koyu görünmesine sebep olur.

Diş Beyazlatma Yöntemi
Home Bleaching
Ev Tipi Beyazlatma Yöntemi

Ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel beyazlatma plakları içine belli miktarda (%10-%15lik karbamid peroksit) beyazlatma jeli uygulanarak yapılan beyazlatma plağı, gün içinde en az 4 ile 6 saat kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün süren bir tedavidir. Genellikle akşam yatarken kullanılması tavsiye edilir.

Tek Diş Beyazlatma

Kanal tedavisi ardından renk değiştiren dişe yapılan beyazlatma yöntemidir.

Ofis Bleaching
Klinik Beyazlatma Yöntemi

Klinik ortamda yapılan diş beyazlatma yöntemidir. Kısa sürede (4-5 dakika - 1 saat) uygulanan bir yöntemdir. Zaman kazandırır ve kısa sürede etkin beyazlatma sağlar. Beyazlatma jeli lazer yardımı ile halojen ya da led ışını ile aktif hale getirilerek %35’lik hidrojen peroksit ile yapılır.

Diş Beyazlatma | Özlem Ersöz
Ne Kadar Sürede Beyazlatma İşleminin Sonucu Alınır?
Ne Kadar Sürede Beyazlatma İşleminin Sonucu Alınır?

Yapılan beyazlatma şekline göre bu süre değişir. Ev tipi beyazlatmada 10-15 gün süre alır. Ofis tipi beyazlatmada 45 dakika ile 1 saat içerisinde sonuç alınır. Devital diş beyazlatmasında ise dişin renklerine göre 2 ya da 3 seansta tedavi tamamlanır ve beyaz renk elde edilir.

Beyazlatma Yapılırken Ağrı Duyulur Mu?

Sert doku lazeri ile beyazlatmada jel dentine gelmediği ve minede mikro çatlaklar olmadığı sürece vida olmadığı için ağrı oluşmaz. Ev tipi beyazlatma ve ofis tipi beyazlatmada 4 saat içinde hassasiyet azalır. Maksimum 1 gün sonra ağrı ve hassasiyet kalmaz. Beyazlatma sonrası flor uygulaması hassasiyeti azaltır.

Diş Beyazlatmanın Etkisi Ne Kadar Sürer?

Yaklaşık 2-3 yıl sürer. Beslenme alışkanlıklarına göre vigorç kullanıp kullanılmamasına göre beyaz kalma süresi değişir. Beyazlatma sonrası 10 gün renkli yiyecek ve içecek kullanılmaması beyazlatmanın süresini uzatır. Ofis tipi beyazlatma 3 ile 6 ay arasındadır. Ev tipi beyazlatma ile desteklenirse yine süre uzayacaktır.

Hastaya Beyazlatma Uygulanabilir Mi Veya Her Hasta Piyasada Satılan Beyazlatma Ajanlarını Kullanabilir Mi?

Beyazlatma ajanları mutlaka diş hekimi kontrolünde kullanılmalıdır. Hekime danışmadan marketlerdeki beyazlatma ürünleri kullanılırsa ve dentin açıktaysa geçmek bilmeyen diş hassasiyetleri ile karşı karşıya kalınabilir.

Beyazlatma Yöntemleri Kimlere Uygulanır?

Doğuştan sarı dişlere sahip bireylere,
Estetik diş tedavisi yapılırken restorasyonun renginin beyaz olması istendiği zaman alt yapı olarak kullanılacak dişin renginin açılması için,
Uygulanan kanal tedavisi veya travma neticesinde zara görüp renk değiştiren dişlerde rengi değiştirmek, açmak için uygulanır.
Florozisde dişin iç renkleşmesini açmak için,
Tetrasiklan antibiyotiğinin kullanımına bağlı diş renklenmelerinde rengi açmak için,
Yaşa bağlı dişlerin renginin açılması istendiğinde,

Beyazlatma Kimlere Yapılmaz

18 yaşından küçük olan bireylere,
Hamile bireylere,
Çay, kahve, sigara gibi çok renklendirici beslenme alışkanlığı olan bireylerde,
Beyazlatma için kullanılan malzemeye alerjisi olanlarda,
Dişlerin çatlak, kırık ve diş eti çekilmesi sonrasında kök yüzeylerinin açığa çıkması durumunda,
Dişinde porselen ya da kompozit restorasyonu olanlarda bleaching restorasyon rengini değiştirmez.

Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genel ağız bakımına dikkat etmekle birlikte özellikle 1-2 hafta çok renklendirici besinlerle beslenmemek gerekir. Çay, kahve ve sigara kullanımı da beyazlatmanın süresini kısaltır.

blog

Hollywood Gülüşü / Hollywood Smile Nedir?

Mükemmel bir gülüşe sahip olmak isteyenlerin tercihi olan Hollywood smile, sağlıklı dişler ve simetrik dudaklara karşılık görülüyor.

devamını oku
Ağız Kokusu Nasıl Giderilir ?

Ağız hijyeninin doğru şekilde sağlanmadığı durumlarda, ağız kokusu ile karşı karşıya kalınabilir.

devamını oku
Doğru Diş Fırçalama Nasıl Yapılır ?

Diş sağlığını korumanın en etkili yolu, dişlerin doğru şekilde fırçalanmasıdır.

devamını oku
İmplant Tedavisi Nedir?

Hastaların farklı nedenlerden ötürü kaybettiği dişlerin yerine yeni dişlerin oluşturulması, diş implantıdır.

devamını oku

iletişim

Soru, görüş ve öneri istekleriniz için aşağıdaki iletişim kanallarımızdan iletişime geçebilirsiniz.

adres

İsmet İnönü 1.Cad. No:102D TEPEBAŞI / ESKİŞEHİR

haritada göster
iletişim formu